Банкеръ Daily

Свят

Унгария с глоба 1,5 млрд. евро за лошо управление на евросредства

Унгария прие глоба за лошо управление на средствата, получавани от ЕС, която може да я лиши от над 500 милиарда форинта (1,5 милиарда евро) финансиране, предаде Ройтерс. 

Подробности за глобата са изложени в документ, подготвен от екипа на еврокомисаря за европейската политика на съседство и разширяване за вчерашното заседание на комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

Документът е публикуван на сайта на комисията след заседанието. В него се посочва, че Унгария се е съгласила на 10-процентно орязване на финансирането от европейските фондове заради лошо управление на средствата през текущия бюджетен период 2014-2020 година.

Глобата е на стойност над 500 милиарда форинта, което е около 2 процента от брутния вътрешен продукт на Унгария, ако се изплати за една година.

Десният премиер на Унгария Виктор Орбан неколкократно влезе в остри спорове с европейските институции и други страни членки по темата за нарушаване на върховенството на закона и използването на европейските фондове от Будапеща, припомня Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във