Банкеръ Daily

Свят

Унгария предизвика скандал на Съвета на ЕС за върховенството на закона

Скандал беляза вчерашното изслушване, посветено на върховенството на закона на Съвет "Общи въпроси", предаде БНР.

Всичко тръгна от туита на унгарския държавен секретар по международните комуникации и връзки Золтан Ковач по време на закрито заседание.

Той скандализира участниците в Съвета със снимка, на която се виждат милиардера Джордж Сорос и еврокомисаря за европейските ценности и прозрачността Вера Йоурова. Под нея Ковач е написал: „Ето как работи оркестърът на Сорос, ако някой е имал съмнение досега“, като очевидно се визират участниците в изслушването.

Това ядоса министъра по европейските въпроси на Финландия Тюти Тупурайнен, която поиска писмено обяснение от унгарската делегация.

"Министрите провеждахме конфиденциална дискусия по чувствителна тема. И тези дискусии трябва да бъдат закрити според договорите. Така че става дума за нещо наистина сериозно. Затова поисках от цялата делегация писмено обяснение по случая, което да бъде изпратено по необходимия начин. Някои от колегите ми бяха крайно шокирани, а всички ние - много разочаровани", заяви Тупурайнен.

Тупурайнен подчерта, че според доклад на Европейската комисия ситуацията с върховенството на закона в Унгария и Полша не само не се е подобрила, но и се е влошила и затова процедурата по чл. 7 трябва да продължи.

Тя изрази оптимизъм, че европейските лидери ще включат в следващата многогодишна финансова рамка обвързването на върховенството на закона с отпускането на средства по еврофондовете.

Facebook logo
Бъдете с нас и във