Банкеръ Daily

Свят

Унгария: Пожарът в Нотр Дам е заради загуба на ценности в западния свят

Унгарският вицепремиер Жолт Шемен заяви, че пожарът в парижката катедрала "Нотр Дам" е "трагичен символ на апокалиптичната загуба на ценности, на която сме свидетели в западния свят", предаде Асошиейтед прес.

В откъс от интервю за телевизия "Хир", което ще се излъчи в понеделник, Шемен казва, че за пожара е отговорна и "френската секуларистка, антицърковна политика".

Френската държава е собственик на църквите, построени преди 1905 г., когато е приет Законът за отделяне на църквата от държавата.

Шемен, който е лидер на Християндемократическата народна партия, казва, че Унгария ще обмисли дали да участва във финансирането на възстановяването на "Нотр Дам", но добавя, че "в действителност Франция е богата страна, така че не трябваше ли Макрон да обяви, че Франция ще възстанови "Нотр Дам"?"

"Дай боже, тази трагедия да е знак, който да разтърси французите, не само за възстановяването на църквата, но и за собственото им национално самочувствие, собствената им история, собствената им френска идентичност и собственото им християнство", заявява Шемен.

Унгарският премиер Виктор Орбан казва, че антиимиграционната политика на страната му и граничните й огради, издигнати в края на 2015 г. за спиране на мигрантския поток, са помогнали за защитата на християнската култура на Европа, отбелязва АП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във