Банкеръ Daily

Свят

Унгария отново ще арестува всички влезли мигранти

Парламентът на Унгария реши с голямо мнозинство да върне мярката за системно задържане на всички влезли в страната мигранти, предаде Франс прес.

Тази мярка бе премахната през 2013 г. под натиска на ЕС, Върховния комисариат на ООН за бежанците и Европейския съд за правата на човека.

Новият закон, който бе приет със 138 на 6 гласа и 22 въздържали се, предвижда мигрантите да бъдат разполагани в "транзитни зони" при границите със Сърбия и Хърватия, където ще бъдат задържани в очакване на окончателно решение по молбите им за убежище.

Мярката ще се прилага както за новопристигащите, така и за вече влезлите в страната бежанци, които към февруари са 586 души.

Преди месец началникът на канцеларията на премиера Виктор Орбан Янош Лазар уточни, че мигрантите ще бъдат настанявани в обзаведени контейнери.
През януари Орбан призна, че връщането на тази мярка, която е в нарушение на европейското право, ще е "открито против ЕС".

През 2016 г. 29 432 мигранти подадоха молби за убежище в Унгария, но огромното мнозинство от тях продължиха към Западна Европа. Само 425 получиха убежище в Унгария.

По данни на унгарското вътрешно министерство от началото на годината в страната са пристигнали 345 мигранти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във