Банкеръ Daily

Свят

Унгария отново е трън в очите на Брюксел

Унгарското правителство внесе законопроект в понеделник, 23 март, който, ако бъде приет, ще разреши на изпълнителната власт да управлява с укази. Въпреки че унгарският законодателен орган не одобри предложението, управляващият съюз на между Фидес и Християндемократическа народна партия все още може да прокара законопроекта през парламента следващия вторник, използвайки своето мнозинство от две трети. 

Унгария, както и много други държави, вече затвори границите за чужденци и ограничи работното време на магазините и ресторантите. Правителството въведе извънредно положение на 11 март за срок от 15 дни. Брюксел смята, че Орбан цели да може да взема ключови решения абсолютно безконтролно и безсрочно.

Комисията по граждански свободи на Европейския парламент реагира незабавно и обяви, че всяка извънредна мярка, приета от унгарското правителство в отговор на пандемията, трябва да зачита основополагащите ценности на ЕС.

"След последните развития в Унгария, при които правителството се опитва да разшири изпълнителната си власт, за да управлява с укази, докато страната остава в „състояние на опасност“, коментира Хуан Фернандо Лопес Агилар (С&Д, Испания), който е председател на комисията по граждански свободи на ЕП.

„От името на комисията по граждански свободи бих искал да изразя загрижеността си относно намерението на Държавното събрание на Унгария да гласува за разширяване на „състоянието на опасност“ в държавата и свързаните с това промени в Наказателния кодекс. Наясно сме, че държавите членки са отговорни да предприемат защитни мерки в тези трудни времена, но те винаги трябва да гарантират защитата на основните права, върховенството на закона и демократичните принципи. В този контекст бихме призовали Комисията да направи оценка дали предложеният законопроект съответства на ценностите, залегнали в член 2 от Договора за Европейския съюз, и да напомни на държавите членки за тяхната отговорност за спазването и защитата на тези общи ценности “, каза още евродепутатът.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във