Банкеръ Daily

Въпреки съдебно решение:

Унгария ограничи достъпа на медии до болниците

Унгарският премиер Виктор Орбан

Унгария ограничи достъпа на медиите до болници в страната, предаде ДПА. В официалния вестник на Унгария бе публикувано постановление, подписано от премиера Виктор Орбан, с което се регламентира кой разрешава на медиите достъпа до болниците. От постановлението става ясно, че достъпът ще се разрешава от специалната експертна група по коронавируса, създадена към правителството.

През април кабинетът реши, че министерството на здравеопазването трябва на контролира достъпа на медиите до болници и ваксинационни центрове. Миналата сряда обаче съд в Будапеща постанови, че това решение е незаконно, след като опозиционният интернет сайт telex.hu внесе жалба срещу него. Съдът постанови тогава, че само директорите на болниците имат правото да отказват или дават достъп на медиите. Сега новото постановление на Орбан пренебрегва съдебното решение.

Асоциации за защита на гражданските права обмислят съдебни действия срещу него. "Зачитането на върховенството на закона означава, че правителството трябва да спазва съдебните решения", казват те.

Facebook logo
Бъдете с нас и във