Банкеръ Daily

Свят

Унгария обвини международни лобисти в гей пропаганда

Петер Сиярто обвини институциите на ЕС, че  „не се колебаят да използват европейските фондове за изнудване". 

Широка международна лобистка мрежа стои зад натиска срещу Унгария да отмени новия закон за защита на децата от ЛГБТ-влияние.  Европейската комисия има един голям проблем със закона и той е, че отсега нататък ЛГБТИ активистите не могат да влизат в училища и детски градини, за да "пълнят главите на унгарските деца". Това заяви външният министър Петер Сиярто пред унгарското национално радио. 

В началото на месеца Унгария отхвърли искането на Европейската комисия и призива на Европейския парламент да отмени закона, който забранява разпространението на свързано с хомосексуалността съдържание сред непълнолетни.

"Сега няма да могат да разпространяват такава пропаганда, която цели да популяризира смяната на пола или хомосексуалността. През последните години стана ясно, че те не са демократи, защото един демократ приема, че ако някой има различно мнение, това трябва да бъде уважено", коментира Сиярто. 

Той обвини институциите на ЕС, че  „не се колебаят да използват европейските фондове за изнудване".  Според него трябва да се направи всичко възможно да се гарантира, че европейските финансови въпроси никога няма да се смесват с европейските политически въпроси. 

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви в пленарната зала в Страсбург, че в закона "хомосексуалността и промяната на пола са поставени на една и съща основа с порнографията", както и че той "използва защитата на децата - към която всички сме поели ангажимент - като претекст да дискриминира хората въз основа на тяхната сексуална ориентация".

През юни 17 премиери и президенти настояха Еврокомисията да санкционира Унгария за закона. Нидерландският премиер Марк Рюте пък настоя пред Орбан, че страната му трябва да зачита европейските ценности за толерантност или да напусне ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във