Банкеръ Daily

Свят

Унгария няма да слага вето на санкциите за Русия

Унгария няма да наложи вето на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

Тази седмица Унгария се присъедини към инициативата на осем държави от ЕС за започване на преговори за членство с Украйна. Будапеща обаче се противопостави на идеята да бъдат превозвани оръжия за Украйна през унгарска територия

Петдесет и осем годишният Орбан ще се яви на избори след малко повече от четири седмици, но предизборната му кампания бе усложнена от растящата инфлация, замразяването на европейски средства във връзка със спорове за спазването на демократичните стандарти в Унгария и от неблагоприятните последици на войната в Украйна.

"Ние осъждаме руската атака, тъй като те започнаха война срещу Украйна", заяви националистът Орбан в интервю за информационния портал mandiner.ru, което бе публикувано днес.

"Страните (в конфликта) следва да се завърнат на масата за преговори възможно най-скоро. Цяла Европа трябва да работи за мир", изтъкна унгарският премиер.

Орбан, който е критикуван от унгарската опозиция заради приятелските си отношения с Москва, заяви, че отношенията на Унгария с Русия до съвсем скоро са били "балансирани и справедливи", но отбеляза в същото време, че войната е създала нова ситуация.

Орбан каза още, че все пак не вижда причина за преустановяване на енергийните връзки с Русия.    

Унгария отваря вратите си за бежанци от Украйна, но продължава да блокира пътя на "агресивните" незаконни мигранти, заяви вчера унгарският външен министър Петер Сиярто на среща в ООН в Женева, предаде Франс прес.

„Унгария вече е приела над 100 000 бежанци от Украйна, повече от 100 000 за по-малко от седмица“, каза министърът пред Съвета по правата на човека на ООН.

Според ООН Полша е основната приемаща държава на украински бежанци, следвана от Унгария с повече от 116 000 бежанци.

Унгарското правителство, известно със своята твърда антиимигрантска политика, отвори границата си за украинци, бягащи от войната.

Будапеща дори прие разпоредби, позволяващи на граждани на трети страни, които са учили или работили в Украйна, „да влизат на територията на Унгария без основания“, обясни Сиярто.

Външният министър обаче каза пред Съвета по правата на човека на ООН, че „се разпространява невярна информация“, че нелегалните мигранти също имат право да влизат на унгарска територия, като се възползват от притока на бежанци, бягащи от бойните действия в Украйна.

"Това е лъжа. Истината е, че ние не позволяваме на нелегални мигранти да влизат на унгарска територия и винаги ще защитаваме Унгария от такива хора", отбеляза той.

Унгарският външен министър обясни, че трябва да се избягва всякакво сравнение между хората, бягащи от войната, и нелегалните мигранти.

„Нелегалните мигранти са склонни да се държат агресивно, . . . разрушават инфраструктурата и атакуват полицията. Но бежанците от Украйна идват на граничните пунктове, редят се много дисциплинирано и много търпеливо с часове наред, понякога дори цял ден", каза Сиярто.

„Те си сътрудничат с властите“, каза министърът и допълни, че „сравнението между двете групи е унизително за тези невинни хора в нужда, които бягат от Украйна“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във