Банкеръ Daily

Свят

Унгария не трябва да бъде гонена от ЕС, спиране на еврофондовете стига

Според унгарския премиер проблемът идват от там, че  колегите му не са разбрали законодателството.

Повечето страни от Европейския съюз са бесни на Унгария заради новия закон, който забранява съдържание, което засяга ЛБГТИ теми в училищата. Според лидерите новият закон е хомофобски и противоречи на ценностите на ЕС.

Срещата на върха на ЕС, проведена на 24-25 юни в Брюксел, беше сцена на най-истинска политическа конфронтация, след като унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви влизането в сила на този закон, предназначен за „защита на децата от хомосексуализма и други ориентации“. Колегите на Орбан го обвиниха в нарушаване на основните ценности на блока. Най-строгият беше нидерландският премиер Марк Рюте, който по пътя си към срещата на върха заяви пред журналисти, “за мен Унгария вече няма място в ЕС“. Тази мярка е твърде крайна, достатъчно е Будапеща да претърпи икономически санкции, се казва в анализ на испанския вестник "Ел Паис". 

В продължение на години унгарският лидер „се радва на предимствата на ЕС чрез европейски фондове, като същевременно се движи към ултраконсерватизъм и авторитаризъм“. Затова според Макрон новият закон подчертава за пореден път конфликта на култури и ценности, който все повече разкъсва ЕС. Така че, Орбан не е единственият, който се придържа към подобна линия в съюза. Унгарският лидер беше подкрепен от колегите си от Полша и Словения. Тези държави трябва да разберат, че ако искат благата на блока, трябва да се съобразяват с ценностите му, което няма нищо общо с регионалните различия. 

Както отбелязва „Ел Паис“, никой не изисква еднаквост от страните-членки на ЕС, но ЕС не е само единен пазар, блокът има свои собствени основни ценности и принципи, явно нарушение на които е „дискриминацията срещу малцинствата“.

“Да бъдеш хомосексуален не е избор. Да бъдеш хомофоб е избор. Не можем да приемем законодателство, което легитимира такова поведение“, коментира белгийският премиер Александър Де Кроо като се срещна очи с очи с  Орбан в Брюксел.

Според унгарския премиер проблемът идват от там, че  колегите му не са разбрали законодателството.

“Това не е против хомосексуалността. Става въпрос за правата на децата и родителите“, коментира той. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във