Банкеръ Daily

Свят

Унгария може да въведе още програми за икономическо стимулиране

Унгарският премиер Виктор Орбан обяви, че през следващата година може да се наложи страната да приложи още две програми за икономически стимули, съобщават световните агенции. Това ще е необходимо, ако растежът в Европейския съюз - основният търговски партньор на Унгария, покаже признаци на забавяне. Това Виктор Орбан е отбелязал в годишната си реч пред унгарското малцинство в Румъния.

Ако очакванията се окажат правилни, през пролетта на 2020 г. ще има втори, а през есента на 2020 г. - трети план за действие, в опит да се защити икономиката на Унгария. Премиерът Виктор Орбан обаче не разкри подробности какви ще са тези мерки.

Политиката на унгарското правителство е насочена към запазването на икономически растеж в страната така, че той да е по-висок от средните 2%  за Европейския съюз. През юни тази година управляващите обявиха първия си пакет от мерки, включително намаляване на данъци, все насочени към стимулирането на политиката за създаване на нови работни места.

През първото тримесечие на 2019-а унгарската икономика показа ръст от 5.3%, който се оказва най-високият от 15 години насам. Очакванията са, че с мерките, които се прилагат от юни, може да се поддържа растеж от 4% през следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във