Банкеръ Daily

Свят

Унгария иска енергийни инвестиции срещу подкрепа за ембаргото

Юдит Варга

Унгария се придържа към исканията си за инвестиции в енергийния сектор, преди да се съгласи с въвеждането на ембарго върху доставките на руски петрол. Условията на Будапеща се сблъскват с позицията на държавите от Европейския съюз, които настояват за бързо одобрение на още санкции срещу Русия, в отговор на нахлуването й в Украйна, коментира "Ройтерс".

Европейската комисия в началото на този месец предложи нов пакет от санкции срещу Кремъл, но мерките все още не са приети, като Унгария е сред най-силно критикуващите плана. 

"Първо решения, след това санкции", заяви пред медии унгарският министър на правосъдието Юдит Варга преди началото на министерска среща в Брюксел.

Позицията на Унгария се сблъсква с призивите на някои европейски правителства пакетът да бъде одобрен преди срещата на върха на лидерите на ЕС, насрочена за 30 май. 

Централноевропейската страна, която е силно зависима от руския петрол, обяви, че ще има нужда от около 750 милиона евро (800,8 милиона долара) под формата на краткосрочни инвестиции, за да модернизира рафинериите и разшири тръбопровод, доставящ петрол от Хърватия.

Унгария също така смята, че в дългосрочен план преобразуването на икономиката й, за да постигне независимост от руския петрол, може да струва до 18 милиарда евро.

Миналата седмица Еврокомисията предложи до 2 милиарда евро в подкрепа на централно- и източноевропейски държави без излаз на море, които нямат достъп до петролни доставки с различен от руския произход - Унгария, Чехия и Словакия.

На тези държави беше предложен и по-дълъг преходен период, за да се откажат от руския петрол.

За да отговори на дългосрочните опасения, Европейската комисия публикува план, на стойност 210 милиарда евро, който има за цел да прекрати зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива до 2027 г., но не посочи как новите инвестиции ще бъдат разпределени между страните членки на ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във