Банкеръ Daily

Свят

Унгария и Украйна се опитват да затоплят отношенията си

Петер Сиярто

Киев и Будапеща изразиха днес желание за успокояване на напрежението в двустранните отношения след продължил няколко години конфликт за езика, на който да се преподава на унгарското малцинство в Украйна, предаде Франс прес.

"Унгарското правителство има интерес да възстанови добросъседските си отношения с Украйна", заяви унгарският министър на външните работи Петер Сиярто, който е на посещение в Украйна. Той призна, че образованието си остава един от най-трудните въпроси между двете държави.

"Ние имаме една обща цел: да направим така, че отношенията между Украйна и Унгария да са за пример", каза на обща пресконференция със Сиярто украинският вицепремиер Дмитро Кулеба.

В знак на затопляне на отношенията Украйна и Унгария планират да организират през март в Будапеща заседание на междуправителствената комисия, която не се е събирала от седем години, съобщи Кулеба. Ако това заседание се състои, то ще проправи пътя за среща на унгарския премиер Виктор Орбан с украинския президент Володимир Зеленски, каза Сиярто.

Напрежението между Киев и Будапеща ескалира през 2018 г. Тогава Будапеща разкритикува остро Киев за приемането на закон, който разширява изучаването на украински език за сметка на езиците на малцинствата в Украйна. Законът бе приет по времето на президента Петро Порошенко, който беше по-голям националист от неговия приемник Зеленски, отбелязва Франс прес.

В украинската Закарпатска област живеят над 100 000 етнически унгарци. Будапеща беше заплашила да предприеме действия в ЕС и в НАТО заради украинския закон и да възпрепятства сътрудничеството на Украйна с тези две организации. От своя страна Украйна обвини националистическото правителство на Виктор Орбан, че е раздало близо 100 000 паспорта на унгарското й малцинство.

През 2018 г. Киев експулсира унгарския консул след публикуване на видео, в което украинци с унгарски корени полагат клетва пред Будапеща в сградата на унгарското консулство в Закарпатска област.

Унгарски външен министър не е посещавал Киев от 2014 г. През юли унгарският първи дипломат Сиярто посети Закарпатската област въпреки протестите на украинските власти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във