Банкеръ Daily

Свят

Унгария блокира петролното ембарго за Русия заради патриарха й

Унгария блокира днес приемането на петролното ембарго и договорените нови европейски санкции срещу Москва, настоявайки за изваждане на главата на Руската православна църква патриарх Кирил от черния списък на Европейския съюз, посочиха няколко дипломатически източници, цитирани от Франс прес.

"Патриархът се смята за дългогодишен съюзник на президента Владимир Путин и се превърна в един от основните поддръжници на руската военна агресия срещу Украйна", се посочва в предложението за санкции, внесено на страните-членки.

Лидерите на 27-те държави членки от ЕС, които се събраха на среща на върха на 30 и 31 май в Брюксел, постигнаха споразумение за намаляване на вноса на руски петрол с около 90 процента до края на годината, за да преустановят финансирането на руската инвазия в Украйна. Това ембарго е ключова мярка от шестия пакет санкции на ЕС, който предвижда разширяване на черния списък на ЕС до около 60 лица, включително главата на Руската православна църква патриарх Кирил, а също и изключването на три руски банки от международната финансова система Суифт, включително основната финансова институция на страната банка "Сбербанк".

За европейските санкции е необходимо единодушие и унгарският премиер Виктор Орбан даде съгласието си за този нов пакет от санкции, който трябваше да бъде финализиран днес по време на среща на постоянните представители преди публикуването му в официалния вестник на ЕС и влизането му в сила. В момента се провеждат консултации с Будапеща в опит да се преодолее съпротивата на Унгария, каза дипломатически източник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във