Банкеръ Daily

Свят

Унгария блокира общата позиция на ЕС за палестинско-израелския конфликт

Конфликтът дойде след дни на нарастващо напрежение между израелската полиция и палестински протестиращи на място в Ерусалим, което е свято както за мюсюлманите, така и за евреите.

Унгария, най-близкият съюзник на Израел в Европейския съюз, отказа да се присъедини към останалите 26 външни министри, които призоваха за примирие по време на видеосрещата,  която беше организирана от върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел в понеделник, съобщи Ройтерс.

Външните министри на Европейския съюз призоваха за прекратяване на огъня между Израел и палестинската ислямистка група Хамас. Те се договориха за засилване на хуманитарната помощ за Газа, но не успяха да постигнат обща позиция. Според Унгария от предишните "осъдителни" позиции на ЕС, като например тази за Китай, не е имало никакъв смисъл, затова по-добре да не се изказва в "този критичен момент"

“Ако вече сме направили осем изявления, които не са имали никакъв смисъл, защо да правим девето? Дипломацията на ЕС не трябва да се състои само от решения, негативни изявления и санкции", заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

Останалите министри бяха разочаровани от факта, че не могат да приемат обща позиция в толкова критичен момент и да представят блока като миротворец, но обещаха, че ЕС ще се опита да възобнови мирния процес заедно със САЩ, Русия и ООН.

Най-бързо срещу насилието се обявиха Съединените щати, Русия и Турция. Международните призиви от цял свят за прекратяване на огъня между Израел и Газа продължават. 

На фона на нарастващия натиск от членове на Демократическата партия да се предприемат конкретни действия за прекратяването на огъня, президентът на САЩ Джо Байдън проведе телефонен разговор с премиера на Израел Бенямин Нетаняху. Байдън е изразил подкрепата си към правото на Израел да се защитава при ракетен обстрел, но категорично е настоял за  деескалация на напрежението.

Руският президент Владимир Путин призова за незабавно прекратяване на насилието и от двете страни в конфликта.  

"Ние вярваме, че е наложително прекратяването на насилствените действия от двете страни и активното търсене на решение, основано на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН - и разбира се общопризнатите принципи на международното право", заяви руският президент.

В туит израелският премиер Бенямин Нетаняху благодари на 25 държави, включително България, Германия, Словения, Австрия, Чехия, Кипър, Литва, Италия, Холандия, Унгария, Северна Македония, Албания и Босна, за подкрепата им към Израел.

Конфликтът дойде след дни на нарастващо напрежение между израелската полиция и палестински протестиращи на място в Ерусалим, което е свято както за мюсюлманите, така и за евреите. Хамас поиска Израел да премахне полицията оттам и от намиращ се в близост предимно арабски квартал, където палестински семейства са заплашени от насилствено преместване от еврейски заселници. Групировката започна ракетен обстрел, след като ултиматумът й не беше спазен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във