Банкеръ Daily

Свят

Унгария би подкрепила Турция да върне бежанци в Сирия

Унгарски представители заявиха подкрепа за операцията на Турция в Североизточна Сирия, изтъквайки проблема на страната с бежанците, които е приела на своя територия, предаде турската частна телевизия Си Ен Ен Тюрк.

Гергей Гуляш, министър в кабинета на премиера, заяви във връзка с операция "Извор на мира", че ако Турция иска да върне обратно в родината 4 милиона бежанци, които понастоящем живеят на нейна територия, тогава тази инициатива трябва да получи подкрепа.

Гуляш посочи, че Унгария дълго време е блокирала съвместната декларация, която ЕС огласи на 9 октомври относно операцията на Турция. По думите му Унгария е приела декларацията, за да не нарушава единството на Вишеградската група и ЕС. Той изтъкна, че придържайки се към конституцията, Будапеща не подкрепя войната като форма на разрешаване на междудържавни проблеми, но че според твърдата позиция на унгарската дипломация, ако Турция иска да върне обратно в родината им приетите бежанци, то тогава "тази инициатива трябва да се подкрепи".

В изявление вчера Петер Сиярто, министърът на външните работи на Унгария, също изтъкна, че страната му е била спънка за приемането на съвместната декларация на ЕС, като добави, че "турците се опитват да върнат обратно" бежанците и мигрантите, за които се грижат на своя територия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във