Банкеръ Daily

Свят

Унгарците решават на кого да поверят управлението на страната

Унгарският парламент се намира на площад „Лайош Кошут“, на левия бряг на река Дунав. Това е една от най-представителните и известни парламентарни сгради в света.

Парламентарни избори ще има на 3 април в Унгария. За първи път, откакто е на власт от 2010 година, премиерът Виктор Орбан и неговата партия "Фидес", се изправят срещу обединен фронт от опозиционни партии. Това, поне на пръв поглед, прави изборите много по-оспорвани.
В опозиционния "Алианс", начело с кандидата за премиер Петер Марки-Зай, влизат Демократическата коалиция, социалистите, либерали и бившата крайнодясна, а сега ляво-центристка партия Йобик.

Законодателната власт е в ръцете на еднокамарен парламент,

който се състои от 199 депутати. Те се избират по партийни листи в 20 многомандатни райони. Избори се провеждат на всеки четири години.

Министър-председателят на Унгария

се избира по предложение на президента на републиката от парламента, с обикновено мнозинство на всички депутати. Останалите членове на правителството се назначават от президента на републиката по предложение на министър-председателя. Правителството се състои от министър-председателят и министрите. Заместник министър-председатели няма, като при необходимост министър-председателят се замества от един от министрите, посочен от него. Въоръжените сили на Унгария са подчинени на изпълнителната власт и по-конкретно на Министерството на отбраната, а чрез него - на министър-председателя.

Президентът на републиката, който има главно церемониални функции, се избира от парламента за 5 години. Припомняме, че на 10 март тази година на този пост бе избрана Каталин Новак, съюзничка на премиера националист Виктор Орбан. Тя е първата жена, която заема този пост в Унгария. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във