Банкеръ Daily

Свят

Уморена от Тръмп, Европа възлага на Байдън всичките си надежди

Евродепутатите приветстват встъпването в длъжност на Джо Байдън.

Евродепутатите приветстват встъпването в длъжност на Джо Байдън като възможност за Европа за укрепване на връзките между ЕС и САЩ и справяне с общите предизвикателства и заплахи за демократичната система.

В сряда сутринта евродепутатите обсъдиха встъпването в длъжност на Джо Байдън като нов президент на САЩ и политическата ситуация в страната, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел откри дебата, като заяви: „Днес е възможност за обновяване на нашите трансатлантически отношения, които пострадаха значително през последните четири години. През това време светът стана по-сложен, по-нестабилен и по-непредсказуем. Повече от всякога това означава, че ние, европейците, трябва твърдо да поемем съдбата си в свои ръце, за да защитим нашите интереси и да насърчим нашите ценности. Заедно със САЩ трябва да бъдем фундаментът на основания на правила международен ред, като работим за мира, сигурността, просперитета, свободата, правата на човека и равенството между половете.“

Председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен продължи: „Сега Европа има приятел в Белия дом и е готова за нов старт с най-стария си и най-надежден партньор. Трябва да настояваме за глобални промени въз основа на общи ценности“, демокрацията, изменението на климата, справянето с пандемията и цифровизацията. Като се позова на обсадата на Капитолия, организирана онлайн, както и на словото на омразата и дезинформацията, разпространявани чрез социалните медии, Фон дер Лайен призова за сътрудничество със САЩ за регулиране на технологичните гиганти. „Абсолютната политическа сила на интернет гигантите трябва да бъде ограничена“, тъй като тяхното поведение трябва да бъде продиктувано от закони, а не от „произволни решения, взети от главен изпълнителен директор в Силициевата долина“, заяви тя.

Манфред Вебер (ЕНП, Германия) подчерта, че „днес е ден на надежда. Четири години на разделение на обществото вече са зад нас“. Той добави, че не сме в състояние да даваме уроци на САЩ, тъй като Европа има същите проблеми. „Социалните медии подсилват екстремистките позиции. Големите технологични компании се нуждаят от ясни правила — те трябва да служат на обществото“. Важно е също така да се обърне сериозно внимание на опасенията на избирателите на Тръмп, заяви Вебер. „Защитата на границите не е екстремизъм. Нека да защитим нашите общи ценности и институции заедно“, заключи той.

„Пренебрегването на проблема на неравенството бе в основата на някои от най-дълбоките промени от последните няколко години, като Брекзит и тръмпизма, заяви Ираче Гарсия Перес (С&Д, Испания), като отбеляза, че всички демокрации, дори и най-силните, са уязвими. Ужасяващите сцени от нападението срещу Капитолия доказват, че „трябва да се борим срещу дезинформацията“. В заключение тя заяви, че друго общо предизвикателство между ЕС и САЩ е възстановяването на многостранната система и гарантирането на спазването на правилата и уважението към демократичните институции.

„Нападението над Капитолия има разпознаваеми корени“, заяви Дачиан Чолош (Renew, Румъния). „Популизмът, преследването на индивидуални интереси по време на заемането на публична длъжност, поляризацията и големите лъжи бяха формирани и разпространявани от най-висшата служба в страната. Никоя демокрация в света не е защитена от тези опасности“, каза той. Днешният ден представлява „възможност, която не можем да пропуснем. Трябва да затегнем ръкавите си и да променим нашето партньорство (...) и да намерим обща визия за това как да се справим с общите предизвикателства“, като например намаляване на напрежението в търговията, борбата с изменението на климата и подхода към цифровите гиганти, добави той.

Жером Ривиер (ИД, Франция) заяви, че нападението срещу храма на демокрацията в САЩ е непростимо. Той осъди факта, че почти всички социални медии са блокирали демократично избран президент, който все още е на длъжност, нарушавайки основния демократичен принцип на свободата на изразяване. Той заяви, че поражението на Доналд Тръмп не променя политическата програма на САЩ, „която е да доминира хората по света“.

Ска Келер (Зелените/ЕСА) призова за защита на основните свободи и върховенство на закона. Събитията на Капитолия бяха пряк резултат от насърчаването от страна на Тръмп и „четири години ежедневни лъжи и презрение към фактите“. Защитена ли е Европа от популизъм и демагози, от дезинформация и атаки срещу върховенството на закона, попита тя, посочвайки кампанията за Брекзит, „изпълнена с явни лъжи и фалшиви обещания“, „невероятното пренебрежение на полското правителство към правата на жените върху собствените им тела“, и „системното разрушаване на Виктор Орбан на върховенството на закона в Унгария ”.

Дерк Ян Епинк (ЕКР, Нидерландия) предупреди срещу заглушаването на публичния дебат от технологичните гиганти или политици, признавайки, че „големите технологични компании злоупотребяват с доминиращата си позиция. Силата им трябва да бъде разбита”. Но докато демократите могат да бъдат „травматизирани след четири години Тръмп, [...] новите действащи лица трябва да се въздържат от криминализиране на несъгласието. Задаването на неудобни въпроси е в сърцевината на демокрацията“, добави той.

Мартин Ширдеван (Левица, Германия) заяви, че четири години управление на Тръмп са подкопали доверието в демокрацията, което трябва да бъде възстановено и укрепено. Новият президент на САЩ също трябва да даде знак за нов старт в трансатлантическите отношения, добави той, подчертавайки, че за неговата група исканията са ясни: връщане към мултилатерализма, общата политика, която е ангажирана с климатичните действия и съвместна работа за мирен световен ред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във