Банкеръ Daily

Свят

Умерени и прогресивни се сблъскаха за номинацията на кандидат на демократите

Петият дебат между претендентите за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ догодина премина под знака на разделението между умерените и прогресивните кандидати, съобщи Франс прес.

Набиращият популярност млад кмет Пийт Бутиджидж и бившият вицепрезидент Джо Байдън разкритикуваха левите програми на сенаторите Елизабет Уорън и Бърни Сандърс.

След момент на единство срещу президента републиканец Доналд Тръмп, срещу когото контролираната от демократите Камара на представителите в Конгреса на САЩ започна разследване за импийчмънт, двата лагера започнаха с взаимните нападки.

Най-младият от 10-имата участници в дебата в Атланта, 37-годишният Бутиджидж, който не крие хомосексуалната си ориентация, опита да влезе в ролята на обединител. "Дори по теми, по които демократите бяха в отбрана, като имиграцията или огнестрелните оръжия, ние вече имаме мнозинство да направим каквото трябва, при условие че мобилизираме, а не разделяме това мнозинство", каза кметът на Саут Бенд - 100-хиляден град в централния щат Индиана.

След това Бутиджидж атакува втората в социологическите проучвания Уорън и Сандърс за предлаганите от тях проекти за здравна реформа, като заяви, че те "не са правилният подход за обединяване на американците".

"В този момент демократите в голямото си мнозинство не подкрепят" такава реформа, додаде друг умерен кандидат, Джо Байдън, който е фаворит според сондажите.
Уорън защити прогресивните си предложения и каза, че най-добрият начин за обединяване на американците е "да се изгради една Америка, която работи за всички, а не само за богатите".

"Американският народ възприема сегашната здравна система не просто като жестока, но и като неработеща", заяви на свой ред Сандърс.

Елизабет Уорън предвижда система за всеобщо здравно осигуряване на третата година от евентуалния си президентски мандат. Независимият Бърни Сандърс, който се самоопределя като социалист, планира да въведе незабавно тази мярка, припомня Франс прес.

Спорове предизвика и потвърденият план на Елизабет Уорън да обложи с 2 процента данък богатството над 50 милиона долара и с допълнителни 4 процента това над 1 милиард долара, посочва Ройтерс.

"Омръзнало ми е от паразитиращи милиардери", каза Уорън. Тя обясни, че парите от данъка ще отидат за безплатно образование в колеж, универсално здравеопазване за децата и опрощаване на по-голямата част от студентските дългове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във