Банкеръ Daily

Свят

Улица край Белия дом вече се нарича Black Lives Matter Plaza

Във Вашингтон служители на градската управа и доброволци изписаха на една от улиците, водещи към Белия дом, с огромни жълти букви "Животът на чернокожите е от значение" (Black Lives Matter), предаде Асошиейтед прес.

Акцията е в знак на подкрепа от страна на местната власт и общност към протестното движение срещу полицейското насилие, обхванало САЩ след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд.

Буквите, изписани върху уличното платно, заемат две пресечки от 16-а улица и стигат почти до църквата, пред която президентът Доналд Тръмп позира тази седмица пред журналисти за снимка с библия в ръка. Това стана малко, след като полицията със сила разпръсна мирна демонстрация, за да може оттам да мине президентът.

"Тази част от 16-а улица, която се намира пред Белия дом, сега официално се нарича Black Lives Matter Plaza", написа в Туитър кметът на града Мюриъл Баузър.

Демонстрациите на американци срещу полицейското насилие срещат подкрепа на все повече места по света. Такива прояви имаше през последното денонощие в Австралия, Япония, Южна Корея и Тайланд.

В много градове в Австралия десетки хиляди хора излязоха по улиците не само, за да подкрепят протестите срещу смъртта на Флойд, но и за да насочат вниманието към отношението на австралийската полиция срещу аборигените.

Протести се проведоха и в Токио, където гневът беше провокиран и заради лошо полицейско отношение към кюрд, който живее в Япония.

В Европа протести са планирани за днес в Лондон, Берлин, Варшава, Неапол, Флоренция. Парижката полиция забрани демонстрациите заради смъртта на Джордж Флойд, позовавайки се на противоепидемичните мерки.

Същевременно беше съобщено, че полицията в  американския град Минеаполис няма повече да използва методи за задържане с притискане на артерии, като това, което направи полицаят, причинил смъртта на Джордж Флойд миналия месец.

Това е решение на градския съвет в Минеаполис.  Губернаторът на Калифорния заяви, че слага край на обучението в подобни техники.

Полицаят Дерек Човин и тримата му колеги, наблюдавали как той притиска врата на Флойд, са обвинени в убийство. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във