Банкеръ Daily

Свят

Украинско пилешко месо се продава като произведено в ЕС

Украинско пилешко месо се продава като произведено в ЕС. Компанията Myronivsky Hliboproduc внася филето в ЕС, без да бъде отстранена гръдната му кост, като по този начин то се причислява към по-ниска категория месо, за което няма ограничения при вноса. Схемата за заобикаляне на въведените от Брюксел квоти, ограничаващи вноса на филе от пилешки гърди, разкриха австрийският вестник "Курир" и "Дойче веле".

Продуктът отива във фабрики на компанията в Словакия и Холандия, където костта се отстранява, за да се получи скъпото пилешко филе. След това той се класифицира като произведен в страна членка на ЕС и се продава на територията на европейските страни или се изнася към трети страни, без да му се налагат мита.

Компанията Myronivsky Hliboproduc е един от най-големите производители на пилешко месо в Украйна. Европейски фермери се оплакаха, че фирмата е намерила находчив и напълно законен начин да заобикаля съществуващото законодателство. Недоволно от схемата остана и украйнското правителство, тъй като крайният продукт получава етикет, че е произведен в ЕС, а не в Украйна. От фирмата подчертаха, че действията им са съобразени с европейското законодателство.

Украинските компании имат правото да изнасят почти всички категории пилешко месо в ЕС, без да заплащат мита, но спазвайки квоти за количество, като за тази година ограничението е от 18 400 тона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във