Банкеръ Daily

Свят

Украинският президент обеща чуждестранни инвестиции в Донбас

Президентът на Украйна Володимир Зеленски посети днес за втори път Донбас като държавен глава и разговаря в Мариупол с представители на дребния и средния бизнес. Това съобщи пресслужбата на украинския лидер, предаде ТАСС.

"В близките дни ще има инвестиции в инфраструктурата на Донбас. Обсъждам това с всички чуждестранни инвеститори", заяви той пред бизнесмените в местния мултимедиен център "Спалах".

По време на предишното си пътуване до региона на 27 май Зеленски посети позициите на украинската армия край линията на съприкосновение със сепаратистките сили. Тогава президентът изтъкна, че трябва да се подобри снабдяването на военнослужещите.

В навечерието на днешното посещение Зеленски обсъди с председателя на ОССЕ - словашкия външен министър Мирослав Лайчак, проблеми около уреждането на конфликта в Донбас и подчерта, че е приоритетно огънят да бъде спрян и да се завърне мирът в региона. Украйна прави стъпки, насочени към активизиране на преговорния процес в рамките на минския формат, посочи той.

Първото заседание в Минск след встъпването на Зеленски в длъжност като президент на Украйна се състоя на 5 юни, напомня ТАСС. Тогава новоназначеният главен украински преговарящ в Контактната група Леонид Кучма заяви, че в новите договорености за примирие трябва да се включи нормата "да не се води ответен огън". Той предложи също така да се вдигне икономическата блокада от донбаските територии извън контрола на Киев. По-късно обаче Кучма каза, че Донбас не е в икономическа блокада.

Следващото заседание на Контактната група е насрочено за 19 юни в Минск. Очаква се там отново да бъде разгледан въпросът за примирие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във