Банкеръ Weekly

Свят

Украинският посланик: Няма основание за военна намеса на Русия

Осъществената интервенция на руската армия на територията на Крим, Украйна, е неоснователна, защото няма опасност за сигурността на рускоговорящото население там. Това заяви посланикът на Украйна в България Микола Балтажи. Той разясни и бъдещите действия на страната за да не бъдат прекъсвани доставките на руски газ.

„Погазвайки международни норми, статута на ООН, на фундаменталните принципи на международното право, Русия осъществи военно нахлуване на територията на Украйна в Крим. Предлогът е за защита на рускоговорещото население. Никаква заплаха за тяхната сигурност няма, следователно няма основание за военна намеса“, разясни посланикът. За да потвърди думите си той допълни, че според украинският омбуцман няма постъпило оплакване, от страна на рускоговорещото население, за нарушаване на техните граждански права в Украйна. Балтажи допълни още, че съгласно Конституцията на Украйна рускоговорящото население има равни права с останалите граждани.

„Това нахлуване се осъществява на фона на масирана психологическа кампания от медиите на Руската федерация. Като преглеждаш руските телевизионни канали усещането е, че в Киев, в Украйна действат бандеровци, радикали, екстремисти, действат хора, които не признават закона и в Киев действа незаконно и нелегитимно правителство“, каза още посланикът. По негови данни в Украйна живеят повече от 8 млн. рускоговорещи. В допълнение 2.350 хил. е броят на печатните издания, които излизат изцяло на руски език. Това се развнява на около 40% от медийния пазар в страната. Украинският посланик изказа благодарността си към българските медии, защото са давали обективна информация събитията в Киев. По негови думи обаче, това не е валидно за медиите в Русия.

„Във връзка с десетките многобройни нарушения на двустранните спогодби и пограничния режим, Министерството на външните работи вчера изрази протест. То изисква неотложно оттегляне на подразделенията на Руската федерация от автономните територии на Република Крим“, каза Балтажи. По негови думи са нарушени и спогодбите, регламентиращи броят на военни части и техника на Украинска територия. Посланикът увери, че Украинското правителство прави всичко възможно по мирен начин да се овладее ситуацията.

Според Балтажи заплахите за България като газова криза и бежанска вълна са възможни единствено ако напрежението ескалира и няма контрол върху наболелите проблеми. Той допълни още: „Ние разбираме тревогата в България, но за нас в момента приоритетът е с мирни средства, по мирен начин, чрез диалог и преговори да се регулира кризата, да се приключи агресията“. Посланикът увери,че украинското правителство е взело мерки да се осигури териториалната цялост, държавният суверенитет и неприкосновеността на границите. Сред главните приоритети е и гарантирането на правата и свободите на всички граждани, в това число и на националните малцинства.

„Украинското правителство ще направи всичко възможно да се гарантира транзитът на газта на територията на страната. Ще бъде направено всичко възможно да си изпълним нашите задължения пред Европа. Но трябва да има желание и готовност от страна на Руската федерация“, така Балтажи обясни евентуалният бъдещ проблем за България. Той припомни газовата криза от 2009 г. и допълни, че Украйна е била набедена за спирането на доставките, но това не е било по тяхна вина.

Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във