Банкеръ Daily

Свят

Украинската здравна министърка се присъедини към поставени под карантина

Зоряна Скалецка

Украинският министър на здравеопазването Зоряна Скалецка съобщи, че се присъединява към поставените под карантина 72 души, евакуирани от китайския град Ухан - огнището на новата вирусна пневмония, в знак на солидарност. Това стана, след като жители на градчето, където бяха докарани евакуираните, бурно протестираха срещу настаняването им наблизо, предаде Франс прес.

Стотици жители на Нови Санжари се изправиха вчера срещу силите на реда, за да протестират срещу пристигането на 45 украинци и 27 чужденци, главно от Латинска Америка, в местен военен санаториум.

"Реших да се присъединя към хората, поставени под наблюдение. Ще прекарам следващите 14 дни с тях, в същата сграда и при същите условия. Надявам се присъствието ми да успокои жителите на Нови Санжари и на цялата страна", написа Скалецка тази нощ във Фейсбук. Тя добави, че е шокирана от "паниката и отхвърлянето, враждебността и агресията" срещу евакуираните в Нови Санжари.

Стотици полицаи от частите за борба с безредици бяха принудени снощи да отблъснат протестиращите, за да освободят пътя към санаториума за автобусите с хората, поставени под карантина. Медии съобщиха, че местните жители ги замервали с камъни.

Премиерът Олексий Хончарук и вътрешният министър Арсен Аваков пристигнаха на място, за да успокоят демонстрантите и да спрат насилието.

Според представител на украинската полиция, говорил пред Интерфакс-Украйна, 9 полицаи и един местен жител са ранени. Арестувани са 24 души.

В Украйна не е регистриран нито един случай на заразяване с новия вирус, но доста несъвършената система за обществено здравеопазване изглежда не е добре подготвена за това предизвикателство и това засилва страховете сред населението, отбелязва АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във