Банкеръ Weekly

Свят

Украинската опозиция отхвърли Закона за амнистия

Украинската опозиция отхвърли условията в закона за амнистирането на протестиращите, като го определи като "размяна на заложници".

След 12-часови преговори, но без обсъждане в пленарната зала, Върховната рада прие закона с 232 гласа при 226 необходими. Общо в украинския Парламент присъстваха 416 депутати, но представителите на опозицията не участваха в гласуването.

Амнистията за протестиращите, арестувани при сблъсъците с полицията, е обвързана с условия, които опозицията не приема.

Законът предвижда освобождаването от отговорност на участниците в протестните акции, с изключение на лицата, извършили особено тежки престъпления.

Нормативният акт обаче ще влезе в сила след 15 дни. Това е срокът, в който протестиращите трябва освободят завзетите от тях административни сгради.

Представителите на украинската опозиция смятат, че текстът е нелегитимен, тъй като е приет в нарушение с регламента на Върховната рада.

Лидерът на опозиционната партия "Свобода" Олег Тягнибок подчерта, че антиправителствените протести няма да спрат.

С приемането на дадения закон управляващите искат да прехвърлят на нас отговорността за ситуацията в държавата, добави той.

От "Баткившчина" на Арсений Яценюк заявиха категорично, че опозицията няма да изпълни условията в приетия от Парламента закон.

По думите на депутата Андрей Парубий, след гласуването на законопроекта опозицията се чувства измамена, а протестиращите не възнамеряват да напуснат площад "Независимост", нито пък да се изтеглят от административните сгради.

Той добави, че опозицията не изключва възможността за силово разпръсване на протестиращите.

Според Виталий Кличко, лидер на опозиционната партия УДАР, законът само ще засили напрежението в обществото.

От партия "Свобода" обявиха, че още в четвъртък ще поискат отмяната на гласувания текст.

"Когато е била нарушена процедурата за приемане на законопроекта, може да се подаде постановление за отменяне на закона и да се върне за разглеждане. Планираме да направим това в четвъртък", съобщи пред журналисти депутатът Игор Швайка.

"След приемане на всеки закон Върховната рада няма право да подписва закона в течение на два дни, тъй като може да постъпят забележки или постановления за отменяне със списък от нарушенията, които са били допуснати", добави депутатът.

В същото време авторът на законопроекта за амнистия - депутатът от управляващата Партия на регионите Юрий Мирошниченко увери, че силово разпръсване на Майдана няма да има при никакви условия.

От Партията на регионите обаче настояват, че неизпълнението на условията от страна на опозицията ще има за резултат осъждането на стотици хора за извършване на противозаконни действия и това ще тежи на съвестта на лидерите на опозицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във