Банкеръ Weekly

Свят

Украинската опозиция е готова да състави правителство

Украинската опозиция е готова да състави правителство и да се нагърби с цялата отговорност за ситуацията в страната. Това заяви лидерът на партия "Баткившчина" Арсений Яценюк в ефира на местния 5-ти телевизионен канал, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Яценюк посочи, че опозицията е готова да състави правителство, на което народът ще се довери и с което ще работят западните партньори. Той изключи възможността за кабинет на опозицията и управляващата Партия на регионите. По думите му опозицията сама ще състави правителство и ще си носи отговорността.

Яценюк каза, че ако се стигне до сформиране на такъв кабинет, приоритетни реформи ще станат демонополизацията на икономиката, както и реформирането на енергетиката, за да се намали зависимостта от вносни енергийни източници. Опозицията планира да се справи и, с по думите му, огромната корупция и да извърши данъчна и банкова реформа. Според Арсений Яценюк ще има реформа в съдебната система и правоохранителните органи.

Лидерът на "Баткившчина" отбеляза също, че за подкрепа на реформите ще се разчита на кредити от Международния валутен фонд, Световната банка, макрофинансова помощ от ЕС, Европейската инвестиционна банка, както и на частни партньори от Европа и САЩ.

Според Яценюк такова кредитиране може да има само при ново правителство.

Опозицията във Върховната рада ще постави въпроса да се върне конституцията от 2004 г. в първия ден от новата сесия на парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във