Банкеръ Weekly

Свят

Украинската криза през април се задълбочава

Руският президент Владимир Путин успя да измести темата за присъединяването на Крим към тази за статута на Източна Украйна, а Женевското споразумение между ЕС, САЩ, Русия и Украйна е единственият шанс за мирно регулиране на ситуацията. Това са част от заключенията в международната част на анализа на политическите събития през април, изготвен от института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски".

Кризата в Украйна не само се задълбочава, но и достигна най-високата степен на конфликтност до сега. Събитията преминаха в геополитическо противопоставяне и "премерване на силите", от което ще зависят международните позиции на Русия, САЩ и ЕС. В доклада е посочено още, че високата степен на международно напрежение е повод да се засили ролята на НАТО в Източна Европа, в това число Черноморския басейн. Според политолозите в института Киев иска да вкара Москва в собствения й капан. Сякаш "антитерористичната операция" на украинските сили за сигурност сякаш нарочно призовава Русия да се намеси по военен път, като това е продиктувано след като Путин декларира, че ще защити рускоезичното население навсякъде, където то е подложено на заплаха. Именно тук се крие и рискът - поддържащите контрола сили могат да изпуснат "юздите" на покачващото се политическо напрежение, това поставя страната пред реална опасност от гражданска война.

Докладът за април отбелязва, че българската линия по въпроса се оказва ясно възприемана извън страната, но не и у нас. Тя се състои в три ключови точки: първо, подкрепа за териториалната цялост на Украйна , второ, противопоставяне на икономическите санкции срещу Русия, но без да се налага вето ако бъдат решени на общо европейско равнище и трето - решителна поддръжка на проекта "Южен поток". Освен бъдещето на "приоритетния" проект за България, газовите доставки за Европа също са част от негативните последици от продължаващо задълбочаване на кризата. Наред с това страната ни ще търпи загуби от намалелият износ към Русия и Украйна и по-малкото резервации по летните ни курорти. В същото време в доклада е посочено, че в сегашната предизборна ситуация в Европа дефакто няма да има работещи титуляри на европейските институции, пред които да бъдат поставени проблемите. Затова европейската реакция на случващото се ще е по скоро позиция на отделни държави.

"Българската следа" по отношение на украинската криза е оставена от "Атака", която от антитурска политика влиза в евровота с антизападна и проруска . Партията дори обяви, че ще свали правителството, ако поддържа курс срещу Русия. Откриването на предизборната кампания в Москва пък показва ясно и категорично не само избраният курс на политика, но и получена външна подкрепа. Липсата на електорални девиденти от ходовете на Сидеров , вероятно се дължи на факта, че той говореше за действията във връзка с Украйна , а не за последиците и финансовите измерения за хората.

В заключение политолозите отбелязват, че темата "Украйна " ще окаже влияние и върху българската еврокампания , но поради динамиката на събитията все още е трудно да се прецени точно в каква степен и в чия полза.

 

Мая Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във