Банкеръ Daily

Свят

Украйна заловила група убийци от руското военно разузнаване

Шефът на Службата за сигурност на Украйна Васил Хрицак

Службата за сигурност на Украйна (ССУ) каза днес, че е заловила ударна група на руското военно разузнаване (ГРУ), отговорна за опит за убийство на служител на украинското военно разузнаване преди втория тур на президентските избори, предаде Ройтерс.

Въпросът как да се действа към Русия заема водещо място преди гласуването в Украйна в неделя. Украинският президент Петро Порошенко представя себе си като върховния главнокомандващ, от който страната има нужда, за да бъде защитена.

Ръководителят на ССУ Васил Хрицак заяви на пресконференция в Киев, че седем членове на руската група са били задържани и обвинени, а осми човек е задържан тази сутрин.

Двама от членовете на групата са руски граждани, каза украинският военен прокурор Анатолий Матиос. По думите му те са офицери от руското военно разузнаване (ГРУ). Другите шестима са украинци.

По-рано ССУ съобщи, че е заловила групи на руските специални служби.

"Задържаните са замесени в опит за убийство на служител на разузнавателната служба на украинското министерство на отбраната . . . в Киев през април", каза Матиос.

Той заяви, че групата е поставила бомба под автомобила на мъжа, която избухнала преждевременно, ранявайки сериозно един от обвинените.

ССУ разпространи видеозапис на случая, на който се вижда как мъж поставя бомба под автомобил, след което избухва голям взрив. Записът показва мъж, който лежи на болнично легло, а част от дясната му ръка липсва, да казва, че е руснак, роден в Москва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във