Банкеръ Daily

Свят

Украйна загуби възможността за импорт на газ чрез виртуален реверс от Унгария

Украйна се лиши от възможността за импорт на природен газ от Унгария по "виртуален реверс" заради прекратяване на транзита през украинска територия на руски природен газ към Унгария. Това пише в разпространено съобщение от компанията "Оператор ГТС Украйна".

Отчитайки това, че импортът на природен газ от Унгария се осъществяваше по  пътя на виртуален реверс, възможности за импорт от Унгария без транзит вече липсват", е отбелязано в съобщението. От компанията подтвърждават, че транзитът на природен газ за Унгария е прекратен от 7:00 часа в  петък. "Заявки за транзит на синьо гориво не са постъпили, независимо от това, че мощностите от Украйна на изход към Унгария са договорени за цялата газова година (от 1 октомври 2021 до 30 септември 2022 г.) в размер на 24.6 млн. куб. м на ден", добавят от украинската компания.

"Газпром" от 1 октомври започна да доставя природен газ в Унгария по дългосрочен контракт, сключен на 27 септември, през газопровода "Балкански поток" (продължение на "Турски поток") и тръбопроводите в Югоизточна Европа. Както съобщиха по-рано от руския холдинг, са сключени два контракта, в общ обем по тях - до 4.5 млрд. куб. м  годишно. Срокът на действие на всеки от контрактите е по 15 години.

От 2015 година Киев престана директно да закупува руски газ, заменяйки го с виртуален реверс от Европа. Това означава, че Украйна формално получава газ от европейски компании, но фактически получава част от транзитното гориво, което идва от Росия към Европа. По този начин, този газ физически не пресича западната граница на Украйна, но той се оформя като импортиран от Европа.

"Газпром" доставя газ в Унгария покрай Украйна

Преди сключването на договора Киев заяви разочарованието си от подписването на контракта и обяви, че ще се  обърне към Европейската комисия за оценка на съответствието на тази договореност с европейското законодателство в областта на енергетиката. От ЕК, на свой ред, съобщиха, че изучават възможните последствия от  новия дългосрочен контракт на Унгария и "Газпром" за доставка на газ в страната.

Преди това генералният директор на компанията "Оператор ГТС Украина" Сергей Макогон обяви, че Киев има опасения за значително съкращение или пълно спиране на транзита на природен газ в Унгария през Украйна на фона на подписания между Будапеща и "Газпром" дългосрочен газов контракт, заобикалящ Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във