Банкеръ Daily

Свят

Украйна внесе жалба срещу Русия в Страсбург

Украйна е внесла жалба в Европейския съд за правата на човека срещу Русия, която обвинява в извършване на целенасочени убийства на заподозрени опоненти, предаде Франс прес, като се позова на информация от съда в Страсбург.

Според жалбата, внесена в края на миналата седмица, такива убийства са били извършвани "в Русия и на територията на други държави, включително членки на Съвета на Европа, извън ситуациите на въоръжени конфликти".

Киев за девети път се възползва от процедура, която му позволява да внася жалба срещу страна членка на Съвета на Европа. Четири от украинските жалби още се разглеждат от съда.

Украинското правителство обвинява Русия и в това, че не провежда разследвания на организираните убийства и че умишлено организира прикриване, за да осуети усилията за установяване на лицата, които носят отговорност. Киев се позовава на нарушение на разпоредбите на Европейската конвенция за правата на човека относно правото на живот.

Другите жалби на Киев срещу Москва, по които съдът още не се е произнесъл, са за "събитията в Източна Украйна, включително катастрофата на самолета на малайзийските авиолинии, свален през юли 2014 г.", за "многобройни нарушения на споразумението в Крим", както и за "морския инцидент в Керченския проток през 2018 г., довел до пленяването на три морски съда от украинския флот и на техните екипажи".

Facebook logo
Бъдете с нас и във