Банкеръ Daily

Свят

Украйна твърди, че си е върнала над 20 окупирани населени места

Украинската армия съобщи днес, че си е възвърнала контрола над повече от 20 населени места, завзети от Русия в североизточната Харковска област, където твърди, че е осъществила пробив с 50 км навътре в руската отбрана, както и че е осъществила настъпление в Южна Украйна и Донбас, предаде Франс прес.

"Военните подразделения навлязоха в отбранителните линии на противника на дълбочина от 50 км. В хода на активните операции, осъществени по харковското направление, бяха освободени над 20 населени места", каза на пресконференция бригаден генерал Олексий Громов, високопоставен представител на украинския генерален щаб. Той съобщи, че украинската армия си е възвърнала територии с площ над 700 квадратни километра.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви вчера, без да дава повече подробности, че украинските сили са осъществили напредък в тази граничеща с Русия област на Украйна, чиято столица е Харков - вторият по големина град в страната, устоя на руските атаки от началото на руската инвазия на 24 февруари.

Украинските сили са проникнали в дълбочина в руските отбранителни линии в Южна Украйна и са освободили няколко населени места, а в Донбас са осъществили напредък с два-три километра в района на Краматорск и Славянск, възвръщайки си Озьорное и редица други населени места, каза Громов.

Киев засега отказва да даде повече подробности, за да не застраши успеха на операцията, посочва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във