Банкеръ Daily

Свят

Украйна трябва да остане транзитьор след пускането на "Северен поток - 2"

Всички страни трябва да получат гаранции, ако възникнат проблеми заради пускането на тръбопровода "Северен поток - 2", а Украйна трябва да запази статуса си на страна транзитьор на  руски природен газ. Това е казал на пресконференция кандидатът за канцлер на ФРГ от Социал-демократическата партия на Германия Олаф Шолц.

"Що се отнася до тръбопровода, строителството, на  който вече е завършено, то е важно да се отчитат гаранциите, които са свързани с неговата експлоатация. Към тези гаранции се отнася и тази, че Украйна трябва да остане транзитьор на руски газ", е казал Шолц, потенциалният наследник на Ангела Меркел на поста канцлер. Неговата партия победи на проведените на 26 септември избори за Бундестаг и може да сформира новата управляваща коалиция в Германия.

"Северен поток - 2" се състои  от две тръби на газопровода общ капацитет 55 млрд. куб. м годишно, които преминават от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Въвеждането на газопровода в експлоатация се планира да стане до края на тази година.

От "Газпром" съобщиха, че по газопровода "Северен поток - 2" през тази година може да бъдат доставени 5.6 млрд. куб. м природен газ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във