Банкеръ Daily

Порошенко

Украйна създава крилати ракети с обхват от над 1000 километра

Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че страната има ракети с радиус на разрушение повече от хиляда километра, предаде ''РИА Новости.''.

"Разполагаме с ракета, която успешно е преминала тестовете и е в състояние да стреля на повече от 1000 километра и да носи боен заряд с тежест 150 кг. Това е високопрецизна крилата ракета.''

Според него военните в момента се обучават да използват това оръжие в бъдеще. Порошенко добави, че след въвеждането в експлоатация на крилати ракети през 90-те години на миналия век, Украйна имаше „не много оператори на такива комплекси“.

Миналата седмица съветникът на Порошенко Юрий Бирюков говори за тестване на новата ракетна система Нептун. Според него, снарядът е в състояние да преодолее около триста километра и да удари цели в Севастополския залив.

Ракетата Нептун е разработена на базата на съветския X-35. Експертите многократно са отбелязали опитите на Киев да даде стария съветски дизайн за ново оръжие. Така, според военния експерт Игор Коротченко, комплексът на отбранителната промишленост на Украйна "деградира и затова днес не може да произвежда нови образци".

Facebook logo
Бъдете с нас и във