Банкеръ Daily

Свят

Украйна ще започне преговори за влизане в НАТО

Порошенко и Столтенберг

Украйна и НАТО ще започнат разговори за пътна карта за присъединяване на бившата съветска република към Алианса, обяви днес украинският президент Петро Порошенко, цитиран от Ройтерс.

След среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Киев той обеща да проведе реформите, които ще приведат Украйна в съответствие със стандартите на Алианса.
"Украйна ясно дефинира своето политическо бъдеще и бъдещето си в областта на сигурността", каза Порошенко.

Украинският президент отново подчерта, че приоритет на страната му е да стане пълноправен член на НАТО, предаде ДПА.

Миналата седмица Украйна прие закон, който я поставя в по-добра позиция за присъединяване към Алианса. Реформирането и модернизирането на украинската армия е приоритет, подчерта тогава Порошенко.

След днешната среща Столтенберг заяви, че НАТО е приятел на Украйна и Украйна е приятел на НАТО.

Алиансът е солидарен със страната в нейните усилия да се изправи срещу агресивните действия на Русия, обяви той.

"Русия продължава с агресивните си действия срещу Украйна, но НАТО подкрепя Украйна и е на ваша страна", увери Столтенберг. Той допълни, че е дошъл в Киев "за да покаже солидарността на НАТО с Украйна и нашата твърда подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на вашата страна".

Визитата на Столтенберг в Украйна е в рамките на заседанието на Комисията НАТО - Украйна. Тя идва ден след посещението на американския държавен секретар Рекс Тилърсън, който призова от Киев Русия да направи първи стъпки за деескалация на напрежението в Източна Украйна, припомня Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във