Банкеръ Daily

Свят

Украйна ще съгласува с Русия специалния статут за Донбас

Богдан Яременко

Позициите на Украйна за узаконяването на специалния статут на Донбас ще бъдат съгласувани с Русия. Това заяви днес председателят на комисията за външна политика на Върховната рада Богдан Яременко, цитиран от ТАСС.

"Всичко, което ще засяга статута на Донбас при приемането на тези закони, ще е решение не само на Радата, но и позиция, съгласувана с Русия. Нашите опити да поставим този въпрос на референдум теоретично могат да бъдат възприети от Русия като опит да не изпълним задълженията си и това да срине мирните договорености", казва Яременко в интервю за тв канала "112 Украйна".

Той добавя, че датите на срещата на "нормандския формат" още не са определени.

"Това е много деликатен въпрос в преговорите. Ние разбираме, че говорим за взаимни предпоставки, които страните излагат, включително одобряването на определена формула, въвеждането на закон за специалния статут на Донбас", казва Яременко.

Мирното уреждане на конфликта в Донбас се основава на споразуменията от Минск, които предполагат не само прекратяване на огъня, изтегляне на оръжията, амнистия, възобновяване на икономическите връзки, но и дълбока конституционна реформа в Украйна, която би трябвало да доведе до децентрализация на властта, като се вземе предвид специалният статут на определени райони на Донецк и Лугански райони. Засега обаче този план поради позицията на Киев остава неизпълнен, коментира ТАСС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във