Банкеръ Daily

Свят

Украйна се запасява за зима без транзит на руски газ

Украйна максимално запълва своите подземни хранилища с природен газ, подготвяйки се да изкара зимата без транзит на руско гориво. Това заяви представителят на президента Володимир Зеленски -  Андрей Герус, в интервю за РБК-Украйна.

"Ако сме готови за най-лошия сценарий, тогава той най-вероятно няма да ни се случи. Затова се надяваме да разполагаме с най-пълните газохранилища и да преживеем през зимата без руски транзит", каза той и уточни, че в момента в газохранилищата на страната се нагнетява реверсивен газ от страните от Източна Европа, както и от частни доставчици. По данни на компанията "Укртрансгаз", подземните газохранилища на Украйна са запълнени на 50 процента и в тях се намират 15.5 млрд куб. м суровина. Според по-ранни заявления на държавната газова компания "Нафтогаз" за прекарване на зимата в случай на прекратяване на транзита на руски газ през територията на страната е необходимо нагнетяването на 20 млрд. куб. м природен газ в хранилищата.

По-рано министърът на енергетиката на Руската федерация Александър Новак заяви, че Русия е предложила на Украйна да удължи съществуващия договор за транзит на газ, който изтича на 31 декември 2019 година, за една година. Министърът добави, че евентуални промени в споразуменията подлежат на договаряне от страна на търговски дружества. Според анализатори от Ройтерс обаче Украйна се надява на дългосрочна сделка за 10 години, но това пък не е рентабилно за Русия, която възнамерява скоро да пусне "Северен поток-2" и "Турски поток ".

На „Газпром" бе възложено да привлече европейски партньори с крайно изгодни условия, за да изгради два гигантски морски газопровода, заобикалящи Украйна - от север и от юг. Експлоатацията и на двата трябваше да започне в края на тази година, когато изтича десетгодишното руско-украинско газово споразумение. Ако планът бе реализиран, от 1 януари 2020 година транзитът на руски газ през територията на Украйна към Европейския съюз и Турция щеше да бъде прекратен изцяло. Това би лишило Киев от милиардни приходи от такси. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във