Банкеръ Weekly

Свят

Украйна се отдалечава от Евросъюза

Присъединяването на Украйна към Евразийския икономически съюз няма да позволи на страната да създаде зона за свободна търговия с Европейския съюз, съобщават световните агенции, цитирайки предупреждението на Мартин Шулц.

"Споразумението за асоцииране с Евросъюза не отрича добросъседските връзки и чудесното сътрудничество с Русия и изобщо със страните от ОНД (Общността на независимите държави) или Митническия съюз. Присъединяването на Украйна към Евразийския съюз обаче ще направи зоната за свободна търговия с Европейския съюз проблематична по простата причина, че нормите и регулациите им са несъвместими", заяви председателят на Европейския парламент Мартин Шулц в интервю за украинската информационна агенция УНИАН.

Мартин Шулц отбеляза още, че всяка суверенна държава има право във всеки отделен случай да взима сама външнополитически решения без външен натиск.

Евразийската икономическа общност (на руски: Евразийское экономическое сообщество, ЕврАзЭС, ЕАИО), е международна икономическа организация на няколко от постсъветските държави, в която се формират общи външни митнически граници, изработване на единна външноикономическа политика, тарифи, цени и други съставящи на функционирането на общия пазар. Нейни членове са Русия, Беларус, Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, Киргизия, а наблюдатели - Украйна, Молдова и Армения. В границите на ЕАИО живеят над 207 млн. човека.

Началото на организацията е поставено на 10 октомври 2000 г. в Астана (Република Казахстан), когато президентите на Беларус, Казахстан, Киргизия, Русия, Таджикистан подписват Договор за учредяване на Евразийската икономическа общност.

В средата на декември миналата година държавните глави на Русия, Беларус и Казахстан - Владимир Путин, Александър Лукашенко и Нурсултан Назарбаев, одобриха институционалната част на договора за Евразийския икономически съюз, което се случи на разширено заседание на Висшия евразийски икономически съвет в Москва.

Самият документ трябва да бъде подготвен за подписване към 1 май 2014 г., обяви тогава руския президент Владимир Путин и добави, че след това документът трябва да бъде предаден за ратифициране от парламентите на трите страни, за да може да влезе в сила от 1 януари 2015 година.

Путин определи създаването на първия по рода си съюз, след разпадането на СССР, за основна цел на третия си мандат в Кремъл. "Създаваме Евразийския съюз, за да засилим икономиките си, да осигурим хармоничното им развитие и сближаването им с оглед модернизация и подобряване на конкурентоспособността", заяви руския президент по време на среща с колегите си от Беларус и Казахстан.

Тогава стана ясно, че страните от митническия съюз са разработили и специална "пътна карта" за присъединяването на Армения към съюза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във