Банкеръ Daily

Дмитро Кулеба:

Украйна се нуждае от три неща: оръжие, оръжие и оръжие

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви днес при пристигането си за участие в заседанието на външните министри на страните от НАТО в Брюксел, че идва със задачата да осигури на своята страна само три неща - оръжия, оръжия, оръжия.

Уверени сме, че най-добрата помощ за Украйна е да се достави всичко нужно за победа над руската войска, за да се предотврати разпространението на войната. Украинците доказаха, че знаят как да се бият и да побеждават, макар и на огромна цена. Колкото по-рано имаме оръжията, толкова повече хора и селища ще бъдат спасени, добави той.

Призоваваме всички съюзници да спрат да се колебаят. Днес оръжията служат за постигане на мир, добави Кулеба.

По неговите думи всяко оръжие, използвано срещу нападател, е отбранително. Лицемерие е да се доставя само защитно оборудване, посочи министърът.

Той призова Германия да направи повече, защото, за разлика от Берлин, Киев няма време за губене. Кулеба настоя също за налагане на пълно ембарго над вноса на руски петрол и газ, за изключване на всички руски банки от международната финансова система, за затваряне на всички пристанища за руски кораби, с много малки изключения.

Кулеба уточни, че Украйна днес има нужда от средства за противовъздушна отбрана, самолети, противотанкови оръжия и бронирана техника.

Във войната в Украйна няма разлика между отбранителни и нападателни оръжия, поясни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той отбеляза, че пактът помага на Украйна да упражни правото си на самозащита. Столтенберг изрази възхищение от смелостта на украинците и добави, че те са вдъхновение за хората по света.

Великобритания подготвя планове за изпращане на бронирани машини на Украйна, пише в публикация на "Таймс", цитирана от Ройтерс.

Вариантите, които обмисля британското министерство на отбраната, включват изпращането на бронирани патрулни автомобили като "Мастиф" или машина от тип "Джакал", която може да бъде използвана за разузнаване или като патрулен автомобил с голям радиус на действие, се казва в информацията.

Класифицираното оборудване би могло да бъде свалено от машините, а в съседна на Украйна страна да бъдат изпратени британски военни, които да проведат обучение за използването им, пише "Таймс", като се позовава на източник от министерството на отбраната на Обединеното кралство.

През следващите дни се очаква Великобритания да обяви допълнителна подкрепа за Украйна, включително противотанкови и противовъздушни ракети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във