Банкеръ Daily

Свят

Украйна се готви да скъса договора за приятелство с Русия и да напусне ОНД

Павло Климкин

Министерството на външните работи на Украйна има намерение да представи пред президента Петро Порошенко предложение за излизане на страната от Общността на независимите държави и за денонсиране на Договора за приятелство, сътрудничество и партньорство с Руската федерация. Това съобщи ТАСС, като се позова на депутатката от Блока на Петро Порошенко Светлана Залишчук.

"Министър Павло Климкин съобщи в нашата комисия за международна политика, че министерството на външните работи е подготвило предложение до президента за излизане от органите на ОНД и за денонсиране на Договора за приятелство, сътрудничество и партньорство между Русия и Украйна. На въпроса кога може да се очаква това решение министърът отговори, че решението е в ръцете на държавния глава", написа тя на страницата си във Фейсбук.

През октомври 2017 г. изпълнителният секретар на ОНД Сергей Лебедев съобщи, че не е имало официални постъпки от Украина за излизане от ОНД, а Киев продължава да участва в някои от дейностите на общността, като не плаща вноски за участието си.

Договорът за приятелство, сътрудничество и партньорство между Украйна и Русия е подписан през 1997 година. Документът утвърждава принципа на стратегическо партньорство, признаване на неприкосновеността на съществуващите граници, уважение на териториалната цялост и взаимното задължение да не се използва собствената територия в ущърб на сигурността на другата страна.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във