Банкеръ Daily

Свят

Украйна поискала от МААЕ оборудване за експлоатация на своите АЕЦ

Рафаел Гроси

Украйна е поискала от Международната агенция по атомна енергия "изчерпателен списък от оборудването", от което се нуждае за експлоатация на ядрените електроцентрали по време на войната с Русия, каза генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси, цитиран от Ройтерс.

Списъкът включва устройства за измерване на радиация, защитни материали, свързана с компютри помощ, системи за електрозахранване и дизелови генератори, гласи изявление на Гроси.

„Ние ще координираме изпълнението на помощта, която МААЕ и нейните държави членки ще предоставят, включително чрез доставяне на необходимото оборудване директно в ядрените централи на Украйна",  каза той.

„Нуждите са големи и аз съм много благодарен за значителната подкрепа, за която нашите държави членки вече посочиха, че ще предоставят", допълни Гроси.

Украйна разполага в четири централи с 15 действащи реактора, от които в момента седем са свързани към мрежата, включително два в Запорожката централа, която понастоящем се контролира от Русия.

Гроси заяви, че МААЕ все още не е получавала данни от системите за наблюдение, инсталирани в нефункциониращата Чернобилска АЕЦ. Следващата седмица Гроси трябва да посети електроцентралата, която руските сили окупираха скоро след нахлуването си в Украйна, но от която се изтеглиха на 31 март.  Генералният директор на МААЕ заяви, че ще предаде оборудването за мониторинг на радиацията, както и лични предпазни средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във