Банкеръ Daily

Свят

Украйна поиска разрешение от Хага да добива газ в Черно море

На изслушване в Хага представителят на Киев Елена Зеркал поиска да бъде позволено на Украйна да добива газ в Черно море, предаде РИА Новости. По нейните думи, Москва е лишила Киев от достъп до петрола и газа в Черно море.

"Междувременно нашето правителство се опитва да осигури енергийна независимост, като развива вътрешното производство на природен газ. Необходимият обем - от пет до шест милиарда кубически метра годишно - може да бъде покрит от нашите ресурси в Черно море", каза тя.

Освен това украинската страна отхвърли възраженията на Русия по отношение на юрисдикцията на Международния съд. Според Зеркал, Керченския проток е международен, а украинският суверенитет над Крим не подлежи на съмнение.

На 10-14 юни в Хага се провеждат изслушвания в рамките на производствата, предприети от Украйна срещу Русия през 2016 г. въз основа на Конвенцията на ООН по морско право.

По-специално, искът се отнася до правата на Киев над минералните и живите ресурси на Черно и Азовско море, корабоплаването в Керченския проток, защитата на околната морска среда и подводното културно наследство. Украйна иска да спре нарушаването на правата и да компенсира загубите.

В понеделник посланикът на руското външно министерство Дмитрий Лобач заяви на изслушване в Хага, че твърденията на Киев са несъстоятелни и трябва да бъдат отхвърлени, защото са извън юрисдикцията на международния арбитраж. Той подчерта, че трибуналът няма право да разглежда въпроси на териториалната собственост на земята, включително на Кримския полуостров.

От руското външно министерство също смятат, че Украйна призовава арбитража не за да разреши спора за тълкуването или прилагането на конвенцията за морското право, а с надеждата да постигне "правно" признаване на нейния "суверенитет над Крим".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във