Банкеръ Daily

Свят

Украйна плати 1,45 млрд. долара от дълга си към „Газпром"

Киев съобщи, че е изплатил на руския газов гигант "Газпром" 1,45 милиарда долара от дълга си, каквото беше първото условие за подновяване на прекъснатите през юни доставки на руски газ за Украйна, предаде Франс прес.

Украинската държавна компания "Нафтогаз" е превела на "Газпром" първи транш от 1,45 млрд. долара просрочен дълг от общо 3,1 млрд. долара, които Киев трябва да изплати до края на годината, посочи в комюнике "Нафтогаз".

След няколко кръга преговори Украйна, Русия и Европейският съюз намериха миналата седмица временен изход в спора за доставките на руския газ, които осигуряват захранването както на Украйна, така и на Западна Европа за зимата. Договореностите обхващаха уреждането на неизплатените задължения и начините на разплащане за доставките до март 2015 г.

Погасяването на дълга от 3,1 млрд. долара трябва да стане на два транша - първият от 1,45 млрд. долара, за които "Нафтогаз" съобщи, че е превела, и втори, от 1,65 млрд. долара, които трябва да бъдат изплатени до края на годината, припомня АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във