Банкеръ Daily

Свят

Украйна отново е в техническа рецесия

Украинската икономика се върна в рецесия заради продължаващото разпространение на заразата от COVID-19 и заради по-високите лихвени проценти, които трябва да овладеят инфлационния натиск.

БВП на страната през второто тримесечие се е свил със сезонно коригираните 0.8% след понижението с 1.2% през предишните три месеца, показват публикуваните в началото на седмицата предварителни данни. На годишна база обаче продъжилият повече от година икономически спад е приключил с 5.4% ръст на БВП, макар че анализатори предвиждаха той да достигне 7.3% годишно в периода април-юни.

Въпреки че новите инфекции от коронавируса до голяма степен са стабилизирани и по-голяма част от рестрикциите за предотвратяване на разпрострението на заразата бяха премахнати през май, украинците са сред европейските нации с най-ниско имунизационно равнище.Това е пречка пред стопанския подем, който икономисти очакваха да бъде съживен от потреблението на домакинствата и от селското стопанство. Нещо повече, със своите едва 6% ваксинирани с две дози жители от 41-милионното население на източноевропейската държава, силно прилепчивият вариант "делта" е напът да доведе до нови ограничения.  

Предварителните данни за икономическия растеж на Украйна показват втората от началото на пандемията техническа рецесия в страната (при която БВП се свива през две последователни тримесечия). Този факт определено ще нанесе удар върху инвеститорите във варанти на БВП - инструменти, емитирани през 2015-а при преструктурирането на дълга на страната, които носят доход на купувачите само при икономически растеж и въз основа на неговото равнище.

Оттук нататък стои въпросът доколко отстъплението при тази повторна техническа рецесия ще се отрази върху целогодишната прогноза. Украинската централна банка предвижда 3.8% увеличение на БВП за цялата 2021-а, макар че се застрахова, че едномесечна стопанска карантина в резултат на разпространението на вариант "делта" на COVID-19 може да отнеме 0.6% от растежа.

Не е за пренебрегване и опасността от далеч по-бурните насрещни ветрове, които може да изпрати инфлацията, защото тя вече принуждава централната банка да мисли за още лихвени повишения извън тазгодишните три увеличения на базовите кредитни разходи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във