Банкеръ Daily

Свят

Украйна обяви начало на контраофанзива в посока на Херсон

Украйна днес обяви началото на дългоочакваната контраофанзива, с която възнамерява да си върне териториите в южната част на страната, превзети от руските сили от началото на инвазията – ход, който отразява нарастващата увереност на Киев на фона на доставките на западно въоръжение, предаде Ройтерс.

Новината идва и на фона на информацията за това, че екип от организацията за ядрена безопасност на ООН пътува към Украйна, за да инспектира Запорожката АЕЦ – превзета от руските сили през март, но все още управлявана от украински служители – която се превърна в гореща точка на военните действия.

"Днес започнахме настъпателни действия в различни направления, включително в региона на Херсон", заяви говорителката на южното командване на украинските сили Наталия Гуменюк, цитирана от украински обществени медии.

В ранната фаза на войната Русия бързо превзе части от Южна Украйна близо до брега на Черно море, включително Херсон, в рязък контраст с проваления си опит да превземе столицата Киев, припомня Ройтерс. Украйна използва високотехнологични доставени от Запада оръжия, за да поразява руски складове за боеприпаси и да причини хаос в линиите за снабдяване. Гуменюк каза на пресконференция днес, че Украйна е поразила над 10 такива склада през последната седмица и добави, че това "безспорно е отслабило врага". Тя отказа да даде подробности за контраофанзивата и каза, че руските сили в Южна Украйна все още са "доста мощни".

Ръководителят на анексирания от Русия Крим Сергей Аксьонов отхвърли съобщението за контраофанзива като "пореден фейк на украинската пропаганда" в своя публикация в "Телеграм". Крим се намира до Херсонска област. "Поредният фейк на украинската пропаганда, който лесно се възприема от Запада: Украинските бойци уж са започнали настъпление в южното направление. Това е точно такова информационно подхвърляне, както и всички предишни, като виртуалните "атаки" срещу Кримския мост, които диванните войски на киевския режим извършиха неведнъж", написа Аксьонов в канала си в "Телеграм".

Съобщенията в украинските медии за предполагаемо настъпление на украинските въоръжени сили в Херсонска област не отговарят на действителността, градът живее спокойно, заяви заместник-началникът на военно-гражданската администрация на областта Кирил Стремоусов, цитиран от ТАСС. "Това е фалшификат. Настъплението на украинските въоръжени сили е илюзия, филм. Никой не напредва, никой не отстъпва. Всичко това е фантазия. Живеем спокойно, развиваме се", каза Стремоусов.

По-рано местен депутат и съветник на управителя на Херсонска област заяви пред украинската телевизия, че украинските сили са предприели контраофанзива на юг. "Днес имаше мощни артилерийски атаки по вражеските позиции .../ по цялата територия на окупираната Херсонска област. Това е съобщението, което чакахме от пролетта: че това е началото на края на окупацията на Херсонска област", каза Сергий Хлан пред телевизията, цитиран от Франс прес. 

Той увери, че украинските сили имат преимущество на южния фронт след няколко удара в последните седмици срещу мостове в Херсонска област, които са имали за цел да затруднят логистиката на руската армия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във