Банкеръ Daily

Свят

Украйна няма да приеме примирие без пълно руско изтегляне

Михайло Подоляк

Съветник на украинския президент Володимир Зеленски каза днес, че страната му няма да приеме каквото и да било прекратяване на огъня, докато всички руски войски не се изтеглят, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че изявлението на Михайло Подоляк, който взе участие в няколко кръга разговори с Русия, отразява все по-уверената позиция на Украйна, след като тя на практика спря руската офанзива.

"Не ни предлагайте прекратяване на огъня - това е невъзможно без пълно оттегляне на руските военни", написа Подоляк в "Туитър". Визирайки мирно споразумение за Източна Украйна от 2015 г., което беше договорено с посредничеството на Франция и Германия и подписано в беларуската столица Минск, Подоляк добави: "Украйна не е заинтересована от нов "Минск" и подновяване на войната след няколко години."

Няколко представители на украинските власти направиха в последно време подобни изявления, отбелязва АП.

"Докато Русия не стане готова напълно да освободи окупираните територии, нашият преговарящ екип ще са оръжията, санкциите и парите", каза Подоляк.

Той не уточни какво има предвид под "пълно оттегляне" - от териториите, превзети от Русия от началото на инвазията на 24 февруари, или също анексирания Крим и районите, контролирани от сепаратистите в Източна Украйна от 2014 г.

Русия ще отговори положително веднага щом Украйна изрази готовност да се върне на масата за преговори, каза руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко, цитиран от ТАСС.

"Не ние прекъснахме преговорния процес. Той беше поставен на пауза от нашите украински партньори", заяви Руденко пред журналисти. Той подчерта, че "главното е да има какво да се обсъжда".

Facebook logo
Бъдете с нас и във