Банкеръ Weekly

Свят

Украйна няма да получи миротворци от ЕС

Доналд Туск, Петро Порошенко и Жан-Клод Юнкер в Киев

Срещата на върха между Украйна и Европейския съюз - първата, откакто миналата година Киев подписа споразумението за асоцииране с общността, завърши без съществени пробиви. Украйна успя да убеди ЕС да изпрати дипломатическа мисия за мониторинг над ситуацията в зоната на конфликта в източната част на страната, но не и да накара европейците да изпратят миротворци.

Такава среща на върха не беше провеждана от две години, но ако домакинът, украинският президент Петро Порошенко, е имал някакви по-големи очаквания от събитието, вероятно е останал разочарован. Както отбелязва "Уолстрийт джърнъл", в Киев европейските представители са се придържали към известните отпреди техни позиции: изпращането на мироопазваща мисия на този етап не е възможно, а за мониторинга на спазването на минските споразумения ще продължи да отговаря ОССЕ. Впрочем Русия може да е доволна, защото тя вече се обяви против изпращането на международна мироопазваща мисия в зоната на конфликта.

Украйна все пак успя да постигне договореност с Евросъюза за изпращането на нова гражданска мисия, отделно от тази, която вече  оказва помощ за реформирането на украинските държавни институции. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви пред журналисти, че европейските представители скоро ще пристигнат, за да оценят на място нуждите на страната.

Същевременно представителите на ЕС изразиха недоволство от слабия напредък по спазването на примирието между украинската държава и проруските сепаратисти в източните области.

"Силно сме обезпокоени заради информацията, че оръжия все още се внасят на територията на Източна Украйна. Очакваме Руската федерация да поеме отговорността си да изпълни своите задължения. Това включва оттегляне на руските въоръжени сили и военно оборудване", коментира Доналд Туск. Председателят на Европейския съвет потвърди, че Европа продължава стриктно да следи за прилагането на договореностите от Минск, като същевременно отбеляза, че все още всекидневно се наблюдават нарушения на подписаното през февруари примирие. Туск добави също, че не е потвърдено изтеглянето на руското тежко въоръжение от украинската територия, което е сред основните условия за прекратяването на санкциите срещу Русия.

Ако може да се говори за някакъв по-съществен резултат от срещата, това е категоричната позиция ЕС повече да не отлага влизането в сила на Споразумението за свободна търговия с Украйна. "Не мислим, че ще бъде мъдро и добро решение да продължим да отлагаме прилагането на споразумението за свободна търговия. Силно настоявам то да влезе в сила в началото на 2016 г.", заяви председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. През 2014-а, след като Украйна подписа договора за асоцииране с ЕС, влизането в сила на т.нар.о Задълбочено и всеобхватно споразумение за свободна търговия (DCFTA) между Киев и Брюксел беше отложено най-рано за началото на следващата годинa. Това стана по настояване на Москва, като целта беше да се спечели време за постигане на руско-украинско търговско споразумение и предотвратяване на търговска война. Повече отлагане обаче няма да има и безмитната търговия между ЕС и Украйна ще започне от 1 януари 2016-а.

Европейският съюз продължава да оказва натиск за ускоряване на реформите в Украйна. Общността очаква от украинското правителство да намали административните разходи, да осигури икономическа и политическа децентрализация и да засили борбата с корупцията. Жан-Клод Юнкер каза, че свършеното в тази посока не е достатъчно. "Реформата трябва да продължи - подчерта Юнкер. - Тя трябва да заслужи доверие и да се провежда оперативно и последователно. Вие продължете реформата, а ние ще ви поддържаме."

Председателят на Еврокомисията специално акцентира върху значението на борбата с корупцията: "Ако украинците искат да бъдат част от европейското семейство, те трябва да живеят в страна, която е освободена от корупция, и това е от огромно значение".

Доналд Туск пък обобщи, че прилагането на реформите е дълъг и болезнен процес, който изисква жертви, но Европа не може да свърши работата на украинците, а само те и тяхното правителство и парламент трябва да направят това.

Facebook logo
Бъдете с нас и във