Банкеръ Daily

Свят

Украйна не е готова да си осигури алтернативни доставки на газ

Терминалът в Свиноуйсце, Полша

Украйна засега не е готова да си осигури алтернативни доставки на природен газ през Полша заради липсата на инфраструктура, необходима за пренасяне на  втечнен природен газ /LNG/. Това е заявил шефът на украинската компания "Нафтогаз" Юрий Витренко.

"Физически корабите с LNG не могат да стигнат до Украйна. И даже от терминала в Полша за регазифициране на LNG физически сега синьото гориво не може да влиза в Украйна през тръби", е казал Витренко в интервю за агенция "РБК-Украйна", коментирайки възможността за алтернативни доставки на газ на украинска територия през Полша.

За осъществяването на един такъв проект, отбелязва той, е необходимо модернизиране на системата, инвестирайки, конкретно, в така наречените "тесни места". "Терминалът Свиноуйсце  се намира  в далечната част на Полша. И за да постъпва природен газ физически оттам в Украйна или, например, газ от Германия през Полша, то за това на полска територия близо до територията на Украйна трябва тези "тесни места" да се разширят, да се инвестира в инфраструктура. Това е възможно, но това изисква време", добавя шефът на "Нафтогаз". При това той отбелязва важността на инвестицията от страна на Полша, която тя засега не прави. "Те искат за това да използват европейски пари. Свои пари за този проект те не искат да използват", е казал Витренко.

Той обръща внимание и на възможността за покупки на втечнен природен газ от САЩ, но и това, според Витренко, няма да реши въпроса с енергийната сигурност на Украйна. "Ако ние искаме да си поиграем на финансови спекулации, то можем да купуваме газ от американските износители, но въпросите за енергийната сигурност това няма да ги реши", е казал шефът на "Нафтогаз".

 

Терминалът Свиноуйсце 

е регазификационен терминал,  разположен в полския грда Свиноуйсце. Той е предназначен да приема втечнен природен газ от танкери газовози, неговата последваща регазификация и предаването на синьото гориво в газоразпределителната мрежа. Терминалът е собственост на Polskie LNG  S.A., която е дъщерна компания на Gaz-System.

Според официалните данни, строителството на терминала е погълнало приблизително 720 млн. евро (3 млрд. злоти). Финансирането е от полския бюджет, различни видове заеми и кредити, както от частни финансови организации, така и от финансови структури на Евросъюза, и грантове по програми на Европейския съюз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във