Банкеръ Daily

Свят

Украйна настоява Естония да попречи на "Северен поток 2"

Премиерът на Украйна Олексий Хончарук е предложил на външния министър на Естония Урмас Рейнсал съвместно да се борят срещу газопровода "Северен поток 2", съобщи ukrinform.net. 

„Изключително важно е държавите-членки на ЕС да обяснят на своите граждани отрицателните ефекти на проекта върху европейската енергийна сигурност“, подчерта Хончарук, а в отговор министърът на външните работи на Естония отбеляза важността на повдигнатия въпрос и се съгласи с необходимостта от координиране на действията за противодействие на изграждането на газопровода.

„Северен поток 2" е част от плана на руския президент Владимир Путин да транспортира природен газ до Европа без транзит през Украйна. Новият газопровод ще доставя 55 милиарда кубически метра природен газ, т.е. повече от половината от това, което Русия сега доставя чрез украинската мрежа. За Украйна това ще означава загуба от 3 милиарда долара годишно от приходите от транзита.

В същото време САЩ имат интерес да предотвратят подобно развитие и също така да попречат сравнително евтиния газ от Русия да се превърне в пречка за увеличаване на износа на американски втечнен природен газ за Европа. Президентът на САЩ Доналд Тръмп твърдеше, че Германия е твърде зависима от руския газ и многократно заплашваше със санкции срещу европейските компании, участващи в проекта за газопровода.

На 1 октомври енергийният гигант „Газпром“, основният руски износител на газ, обяви, че изграждането на газопровода е завършено 83%: 2042 километра са положени по дъното на Балтийско море. Въпреки това се стигна до неочакван обрат: две години Дания не даде разрешение за изграждането на участък от газопровода в своите териториални води. Миналата седмица Копенхаген най-накрая се съгласи на строителството и сега газопроводът може да бъде положен по най-краткия път. Според „Газпром“ участъкът ще бъде завършен след пет седмици.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във