Банкеръ Daily

Свят

Украйна настоява ЕС да не разхлабва санкциите срещу Русия

Украинският външен министър Павло Климкин предупреди, че Киев ще откаже да спазва Минските споразумения, ако европейските страни отслабят санкциите срещу Москва. 

"Ако сега, след като Русия започна да издава паспорти на жителите в сепаратисткия Донбас, вие направите стъпки към Русия, то тогава изцяло ще бъде разрушена цялата логика на това, което сме правили досега", коментира украинският първи дипломат.

Минските споразумения, които бяха сключени през 2015 г. между Русия и Украйна с посредничеството на Германия и Франция. 

В края на април Европейската комисия протестира остро срещу указа, с който руският президент Владимир Путин облекчи режима за кандидатстване за руско гражданство на украинци, живеещи в сепаратистките региони в източната част на страната. Върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини определи това решение като  “атака срещу суверенитета на Украйна”.

Европа настоява Кремъл да се въздържа от нарушаване на Минските мирни споразумения и отправя призив към Русия да позволи регионите в Източна Украйна, които не са под контрола на Киев, да бъдат реинтегрирани към Украйна.

Междувременно новоизбраният президент на Украйна Володимир Зеленски призова Запада за по-строги санкции срещу Русия. 

"Решението на Москва за паспортите е ново потвърждение на истинската роля на Русия като държава агресор, която води война срещу Украйна", каза Зеленски. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във