Банкеръ Daily

Свят

Украйна може да съди "Газпром" заради транзита на газ

Москва и Киев подписаха пакет от газови споразумения през декември 2019 г. Включително петгодишен транзитен договор. Така „Газпром“ гарантира изпомпването на 65 милиарда кубически метра газ през първата година и 40 милиарда през следващите четири.

Украйна може да съди "Газпром" заради транзита на газ. Киев е готов да заведе дело срещу руския гигант, ако той откаже да съдейства за транспортирането на газ от Централна Азия през газопреносната система на Украйна, съобщи ръководителят на украинската компания „Нафтогаз“ Юрий Витренко в интервю за британския вестник "Файненшъл таймс".

Москва и Киев подписаха пакет от газови споразумения през декември 2019 г. Включително петгодишен транзитен договор, като така „Газпром“ гарантира изпомпването на 65 милиарда кубически метра газ през първата година и 40 милиарда през следващите четири.

"Нафтогаз“ подготвя официални искания за разрешение за транзит на газ от Централна Азия през тръбите на „Газпром“. Витренко заяви, че ако руската държавна компания откаже, следващата стъпка ще бъде подаване на жалба до Европейската комисия и съда.

"Говорим за десетки милиарди кубически метра природен газ. Само газ от Централна Азия може да запълни цялата украинска газотранзитна система“, обясни той.

В началото на месеца говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че споразумението за транзит на газ с Украйна остава в сила,

"Русия няма да изостави този маршрут дори след изтичане на договора", заяви Песков и допълни, че президентът Владимир Путин изхожда от факта, че обемите суровини, доставяни в Европа, ще нарастват и "украинският транзит може да бъде търсен“.

"В същото време Путин всеки път подчертава, че това е изключително икономически и търговски въпрос и той трябва да отговаря на изискванията на пазара. Що се отнася до Украйна, като собственик на газотранспортната ситема, тя трябва да осигури нормалното техническо състояние на тази система", коментира говорителят. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във