Банкеръ Daily

Свят

Украйна изпраща 45 автобуса за евакуация на Мариупол

Мариупол (РИА Новости)

Украинските власти се приготвят да изпратят 45 автобуса, за да евакуират цивилни от Мариупол - обсадения от руската армия град в югоизточна Украйна, където Москва обяви примирие, съобщи днес вицепремиерът Ирина Верешчук, цитирана от Франс прес.

"Тази нощ бяхме информирани от Международния комитет на Червения Кръст, че Русия е готова да даде достъп за хуманитарните конвои от Мариупол“ в посока град Запорожие през Бердянск, обяви Верешчук в Телеграм. Тя добави, че украинските власти изпращат "по коридора в Мариупол. . . 45 автобуса".

17 от тях вече са потеглили от Запорожие. Останалите 28 автобуса все още чакат позволение да преминат през руски контролно-пропускателен пункт близо до град Запорожие, който се намира на 220 километра северозападно от Мариупол.

Досега цивилните имаха възможност да напускат Мариупол само по собствена инициатива, поемайки големи рискове, тъй като споразуменията за организирани евакуации не се спазваха, отбелязва АФП.

За днес в Украйна са били договорени още два хуманитарни коридора - от град Мелитопол към Запорожие и Енергодар, където се намира най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката АЕЦ.

Мариупол е обсаден и обстрелван от руските сили от края на миналия месец. Хора, успели да напуснат стратегическия пристанищен град на Азовско море, и неправителствени организации разказват, че условията там са ужасяващи, като хората нямат вода и храна, комуникационните връзки са прекъснати, а улиците са осеяни с трупове, отбелязва още АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във